1. Joulukuuta

Paperipallot

 1098957.jpg

Paperia

Liimaa, tai nitoja , sakset

Nauhaa

Piirrä esim. juomalasilla nätille paperille (ei aivan ohutta mutta ei tarvitse olla kartonkipaksuistakaan) kuusi ympyrää. Leikkaa ne irti. Piirrä ja leikkaa hukkapaperille vielä yksi ympyrä. Taita hukkapaperiympyrä puoliksi, ja taas puoliksi, Näin saat neljännesympyrän. Leikkaa pyöreä sivu suoraksi, avaa taitokset, ja sinulla on neliö. Aseta neliö vuorollaan jokaisen ympyrän keskelle ja taita reunat neliön reunoja pitkin ja poista hukkapaperi, jolloin keskelle jää neliön mallinen alue. Levitä liimaa neliön ulkopuoliselle reunalle ja liimaa neljä ympyrää yhteen pötköksi. Liimaa ensimmäinen ja viimeinen reuna yhteen, saat ympyrän. Liimaa ympyrän ylä- ja alareunaan vielä yhdet palat, jolloin saat kuution. Muista laittaa nauhalenkki yhteen kulmaan ennen viimeisen palan liimaamista. Voit myös laittaa ohuemman langan neulalla. Koristele vielä esim. kimalleliimalla tai kiiltokuvalla tms.

Variaatioita :

Jos taitat ja liimaat reunat pallon sisään, saat nelikulmion. Voit myös taitella ympyrät kolmikulmioiksi, ja yhdistellä niistä kantikkaita palloja. 

Pinkki pallo on Tildapapereista. Nuottipaperi on ostettu kirjastosta poistomyynnistä. Tarkoituksena oli ensin ostaa kirja silputtavaksi ja tehdä siitä, koristeeksi kultaliimalla kaunokirjoituskirjaimia.Mutta sitten aloin sääliä kirjaa. Vili Pullisen Sellokoulu -opas taas ei herättänyt liian suuria tunteita. Tulostuspaperi saattaa sopia myös jos on helläkätinen, minä en sitä ollut :)

2. Joulukuuta

Kukkakepit/taikasauvat

 1101548.jpg

Paksua taipusaa metallilankaa

Ohutta metallilankaa

Timantteja, helmiä tms.

Taivuta metallilanka esim. piparimuotin ympärille joksikin muodoksi, tai esim. nuottiavaimeksi. Jätä pätkä jalaksi. Mikäli teet taikasauvan, taita jalan päähän lenkki, ettei satu vahinkoja terävän pään kanssa. Pyöritä ohutta metallilankaa sidoskohtaan, mikäli tarve. Pujota lankaan koristuksia ja kieputtele lisäkoristukseksi.

Tätä metallilankaa (molempia) löytyy Tiimarista niin kultana kuin hopeena.Paksumpi maksoi alle 4 euroa ja sitä oli useampi metri. Rautalankaakin voi käyttää, varsinkin ruostunut näyttää hyvältä prismojen vastakohtana.

Pieniä jalattomia vääntelyitä voi ripustaa joulukuuseen, ja ainakin tämä lanka taipui hyvin myös kaunokirjoitukseksi. 

3. Joulukuuta

 Kuusikoriste

 1103965.jpg

Vihreetä kartonkia

Helmiä

Lankaa ja neula

Leikkaa kartongista noin 1,5 cm leveä soiro. Pujota lankaan helmi ja lukitse se paikalleen laittamalla neula vielä kerran helmen läpi samasta suunnasta. Laita neula kartonkisoiron päästä läpi. Sitten helmi. Taita kartonkisoiro kuuseen päin ja taas neula läpi. Toista. Pujota kuusen jalaksi vielä muutama helmi.Päättele.

Kuusen koko riippuu soiron pituudesta, tässä se leikattiin normikartongin pitkää sivua pitkin. Valmiin kuusen koko noin 10 cm.

4. Joulukuuta

Viirit

 1106643.jpg

Paperia

Nauhaa

Kiiltokuvia

Leikkaa paperista kolmioita. Liimaa jokaisen keskelle kuva ja nauhaan kiinni.

Tähän piti tulla pastellisävyinen nauha mutta Tiimarissa ei sillä kertaa ollut :( Punaiseen nauhaan olisi sopinut jolupukkikiiltokuvat mutta eipä ollut niitäkään...

5. Joulukuuta

Sydänkori

 1108807.jpg

Kartonkia

Nappeja

Leikkaa hukkapaperista sydän, jossa on mahdollisimman suorat sivut. Piirrä kartongille sydämen avulla kuvanmukainen koppa

 1108808.jpg

Paina esim. sukkapuikolla pystysaumat ja taita niin että kynänjälki jää nurjalle puolelle. Laita liimaa suikaleeseen ja taita se myöskin kopan nurjalle puolelle kiinni sydämen sisäreunaan. Leikkaa suikale kahvaksi ja kiinnitä liimaamalla. Ompele nappeja koristeeksi.

Variaatio: Voit leikata esim. huovasta neljä erillistä sydäntä ja ommella ne kopaksi.

6. Joulukuuta

Prenikka kuuselle

 1112460.jpg

Paperia

Nauhoja

Nappi tms.

Leikkaa paperista 8*20 cm palanen. Taittele haitariksi lyhyttä sivua pitkin. Taita haitari kahtia ja kiinnitä langalla keskelä jotta haitari ei aukea. Liimaa haitarin reunat niin että muodostuu ympyrä. Leikkaa paperista halkaisijaltaan noin 10 cm ympyrä, tai käytä pientä kakkupaperia. Liimaa nauhanpätkiä paperin keskustaan, sitten haitariympyrä ja nappi tms. Liimaa nauhanpätkä taakse ripustimeksi.

7. Joulukuuta

Käpy

 1113795.jpg

Kynttilähehkulamppuja

Liimaa

Hilettä

Nauhaa

Levitä liimaa lamppuun, ripottele kimalletta tasaisesti. Kuivumisen jälkeen sitaise nauha rusetille kannan peitoksi.

8. Joulukuuta

Tähti

 1113796.jpg

Kananmunakenno tai sanomalehteä

Hilettä tai maalia tms.

Tähtimuotti

Revi sanomalehti tai kananmunakenno silpuksi. Laita likoamaan veteen, sanomalehti likoaa nopeasti mutta kennoa saa liottaa kauemmin. Kun lionnut, surauta sauvasekottimella mössöksi. Kippaa mössö siivilään valumaan hetkeksi. Aseta piparimuotti (leivinpaperin päälle uunipellille) tasaiselle alustalle ja painele muotti täyteen mössöä. Poista muotti. Anna kuivua huoneenlämmössä (tai uunissa noin 75 asteessa). Koristele kuivuttua.

9. Joulukuuta

Tonttu

 1117909.jpg

Puunoksapätkä

Askarteluhuopaa tai neuleputkea

Muovisilmät, punainen helmi

Nukentukkaa

(vanua, pahvinpala tai vaneripala)

Sahaa oksasta sopivankokoinen pätkä. Muotoile huovasta tai neuleputkesta lakki. Liimaa silmät, nenä ja hiukset/parta. Hankea varten liimaa vanua pahvin tai vanerinpäälle ja sitten tontut.

10. Joulukuuta

Joulutähti

 1121513.jpg

Askarteluhuopaa

Liimaa

Neula + lankaa

Kimallusta

Leikkaa huovasta neljä soikiota, taita kahtia pitkittäin, laita nippuun ja ompele keskeltä yhteen pystysuorasti

 1121515.jpg 1121514.jpg

Käännä oikeinpäin, avaa terälehdet ja laita hiukan liimaa terälehtien väliin lähelle kukan keskustaa.

Lisää kimallusta.

11. Joulukuuta

Pussukka lahjalle

 1123926.jpg

Säkkikangasta

Villalankaa

Nauhaa

Sakset ja neula

Leikkaa kankaasta suorakaide. Kirjo toiseen reunaan kuvio, esim. sydän, ristipistoilla. Vedä yläreunasta muutaman sentin päästä lankoja irti niin että saat nauhallesi sopivan kujan. Taita kangas kahtia, nurja puoli ylöspäin. Ompele sivu- ja pohjasauma. Käännä. Pujota nauha kujaan, yhdistä nauhanpäät rusetilla.

12. Joulukuuta

Tähtinauha

 1126127.jpg

Metallipiipunrassia

Tähtimuotti

Vääntele muotin avulla tähtiä,kiepauta aina edellisen lävitse ennen kuin yhdistät päät.

13. Joulukuuta

Suikalepallo

 1129742.jpg

(Kun ei saada yhtä hyvää kuvaa niin laitetaan sitten monta huonoa :) )

Kartonkia tms. kopiopaperia vahvempaa

Huopakuvio tai muu roikotin

Liimaa, lanka, neula

Leikkaa kolme suikaletta A4 -paperin pitkää sivua myöden, leveys noin 1,5 cm. Liimaa keskikohdistaa yhteen niin että tulee 6 -sakarainen tähti. Anna kuivua. Nyt liimaa sakaroiden päät yhteen, tulee pallo. Laita langan avulla keskelle roikkumaan jokin kuvio tms. Laita samalla ripustuslanka.

Omenan saa leikkaamalla neljä (tai enemmän) suikaletta, eli 8 sakaraa. Kokoamisen jälkeen leikkaa kartongista muutama lehti omenalle ja liimaa paikalleen.

14. Joulukuuta

Sydän

 1132041.jpg

Ruskeaa askarteluhuopaa

Nappeja, nauhaa ja ompelulankaa sävy sävyyn

Vanua

Leikkaa kaksi sydäntä. Koristele napeilla. Ompele yhteen täyttäen vanulla ja kiinnittäen ripustusnauha.

15. Joulukuuta

Punatulkku

 1132985.jpg

Punaista, harmaata ja mustaa villalankaa

Huopaa tai auringonkukansiemen nokaksi

 1132987.jpg 1132989.jpg

 1132991.jpg 1132993.jpg

 1132995.jpg

Leikkaa noin 20 cm pitkiä langanpätkiä esim. kirjan avulla kieputtamalla lankaa sen ympäri. Punaista 80, mustaa 40 ja harmaata 50. Aseta punaiset langat suoraan ja mustat langat niiden päälle,solmi langalla kireästi puolivälistä. Käännä mustat langat samalle puolelle ja solmi tämä pyrstöpää tiukasti kiinni.Käännä tulkku selälleen musta puoli alaspäin ja aseta harmaat langat solmimislankojen väliin. Käännä punaiset langat harmaiden päälle ja solmi taas pyrstö uudelleen kiinni. Käännä tulkku vatsalleen ja vedä harmaat siivet vinosti selän ylitse puolelta toiselle, kiinnitä jälleen samaan kohtaan pyrstöön. Tasaa langanpäät pörheäksi palloksi. Kiinnitä nokka liimalla, aseta oksalle tai ripusta roikkumaan.

Muista ruokkia! :)

16. Joulukuuta

Lautanen

 1136415.jpg

Paperimassaa (samaa kuin tähteen)

Paperiservetti

Erikeeperiä tms.

Leivinpaperi, kelmua tms.

Maalia

Lautanen muotiksi

Levitä leivinpaperin päälle paperimassaa tasapaksu kerros, noin lautasenkokoinen alue.Nosta leivinpaperi lautasen päälle ja muotoile vielä ja tasoittele.Anna kuivua. Irrota kuivunut lautanen ja sekoita vettä ja liimaa noin puolet ja puolet. Sivele lautasen päälle ja taputtele servetistä irrotettu ylin kerros kiinni lautaseen, aloita keskeltä. Anna kuivua. Leikkaa reunoilta liika servetti pois. Maalaa tausta ja reunat. (Lisää hileliimaa ja suihkuta lakka päälle jos huvittaa)

17. Joulukuuta

Polle

 1139832.jpg

Huopaa

Vanua

Villalankaa (ohutta on helpompi ommella kuin paksua)

Kaksi helmeä silmiksi

Piirrä pollen kaava, itse käytin Ikean kuosia mallina. Leikkaa kaksi kappaletta, kirjo koristeet. Ompele yhteen, jätä täyttöaukko. Täytä ja ompele kiinni. Lisää harja ja häntä, ompele silmät helmistä. Laita ripustuslanka jos tarvis.

 1139828.jpg

18. Joulukuuta

Kiekurakuusi

 1140491.jpg

Ohutta ja paksua metallilankaa

Katkaise noin metrin pituinen pätkä. Taita kahtia ja muodosta taitokseen lenkki, ja kierrä vartta alaspäin. Lisää pieniä pätkiä kierteiden väliin oksiksi, kiinnitä tukevasti ohuella metallilangalla. Kun jäljellä on noin 20 cm, lisää noin 40 cm pätkä ja kieputtele toisiinsa kiinni. Rullaa ja taivuttele jalat, ja oksien päät.

19. Joulukuuta

Tumppu

 1144295.jpg

Huopaa

Villalankaa

Nappi

Piirrä vapaalla kädellä tumpun kaava, leikkaa huovasta kaksi kappaletta. Leikkaa sydän tms. ja koristele tumpunpuolikas. Ompele tumppu kokonaiseksi. Leikkaa huovasta vielä suikale, tee tikkaukset ja kiinnitä tumpun sisäpuolelle, ompele samalla nappi.

20. Joulukuuta

Kruunu

 1145361.jpg

Paperia

Nappeja

Piirrä kaava tai kopsi kaava täältä.Leikkaa paperista ja koristele napein liimaamalla. Liimaa takasauma ja anna kruunu jollekin sitä arvostavalle :D

 1145360.jpg

21. Joulukuuta

Kuusenkarkki

 1151798.jpg

Silkkipaperia

Pahvia

Kiiltokuva, kimalleliimaa tms.

Nauhanpätkä

Leikkaa pahvista pieni suorakulmio. Leikkaa paperista kaksi erilevyistä suikaletta, leveämpää kuin pahvi. Liimaa toinen pahvin ympäri monta kierrosta, hapsuta pahvin ylitse menevä osuus. hapsuta kapeampi soiro ja liimaa paikoilleen. Koristele ja kiinnitä nauha.

22. Joulukuuta

Lumipallo

 1151800.jpg

Kakkupapereita

Lanka ja neula

Laita vähintään 4 kappaletta kakkupapereita nippuun ja ompele halkaisijalle etupistoin sauma, jätä lankaa myös ripustusta varten. Taittele paperit tasaisesti palloksi.

23. Joulukuuta

Kyökkienkeli

 1151799.jpg

Kahvinsuodatinpussi

Kakkupaperia

Pumpulia tai massapallo

Lankaa

Käännä pussi nurin niin että saumat jää sisälle. Laita pussin pohjalle pallo tai pumpulia ja kiristä kaula. Leikkaa siivet ja liimaa taakse, lisää hiukset langasta. Liimaa pieni kaulus.

24. Joulukuuta

Kranssi

 1151797.jpg

Styroksikranssipohja

Huovutusvillaa tai hahtuvaa

Huopaa, valmiita huopahiutaleita

Lankaa

Muutama pyykkipoika

Kimalleliimaa

Töki huovutusneulalla kranssin päälle ohut kerros villaa. Kiinnitä nuppineulojen avulla pyykkinaru kranssin poikki. Leikkaa kaksinkertaiset tumput ja koristele ne. Liimaa kranssiin kimalleliimalla koristeltuja hiutaleita. Ripusta tumput kuivumaan.